Ohjeistusta työnhakuun

Aktiivisuus kannattaa, kun haet työpaikkaa. Työnantajat arvostavat oma-aloitteisuutta, joten kannattaa reippaasti soittaa tai mennä käymään paikan päälle kiinnostavaan yritykseen. Muista, että kannattaa hakea sellaisiinkin yrityksiin, joihin kaikki muut eivät välttämättä hae. Ole avoin uusille mahdollisuuksille! Voit etsiä mahdollisia työnantajia toimialoittain esimerkiksi Finderistä.

Löydä piilotyöpaikat. Läheskään kaikki avoimet työpaikat eivät tule julkiseen hakuun. Kannattaa lukea esimerkiksi Uranuksen ja Aarresaaren vinkit piilotyöpaikkojen löytämiseen.

Panosta hyvään työhakemukseen ja CV:hen. Muokkaa niistä juuri tähän työpaikkaan sopivat. Mainitse kaikki tärkeät asiat, mutta älä tee hakemuksesta tai CV:stä liian pitkiä. Tarkista tekstien oikeakielisyys ja panosta siistiin ulkoasuun. Pyydä vielä jotakuta muuta lukemaan tekstisi ennen niiden lähettämistä, voit saada hyviä kehittämisvinkkejä. Moni työnantaja arvostaa kuvaa hakemuksessa tai CV:ssä.

Ohjeita ja esimerkkejä työhakemuksen ja CV:n laatimiseen löydät mm. täältä:

Valmiita malleja ei kannata kopioida suoraan, mutta niistä voit ottaa ideoita ja tehdä omannäköisesi hakemuksen ja CV:n.

Tuo rohkeasti esille kaikki vahvuutesi ja taitosi. Työhakemuksessa ja CV:ssä tyylin on oltava asiallinen, mutta liian vaatimaton ei kannata olla. Jos sinulla ei ole vielä kertynyt paljon työkokemusta, voit korostaa esimerkiksi harrastusten kautta saavuttamiasi taitoja. Kannattaa kytkeä osaaminen haettavaan työhön. Mieti, mitä juuri tämän työn kannalta olennaisia taitoja olet harrastuksistasi oppinut.

Luota omaan osaamiseesi ja siihen, että onnistut. Voi olla, että et saa työpaikkaa vielä ensimmäisellä yrittämisellä, mutta kokemuksesi työnhakijana kasvaa joka kerralla. Esimerkkejä innostavista työllistymistarinoista voit katsoa täältä.

Lisävinkki: Hyödynnä sosiaalista mediaa. Varmista, että profiilisi ovat ajan tasalla ja asiallisia. Verkostoidu. Liity ryhmiin, joissa on oman alasi asiantuntijoita ja osallistu keskusteluun. Kiinnostavia yrityksiä kannattaa seurata esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä; saatat löytää sitä kautta auki olevan työpaikan. LinkedIn on mainio väylä verkostoitua ja tuoda esille omaa osaamista. Kannattaa tutustua esimerkiksi Tom Laineen vinkkeihin LinkedInin käytöstä työnhaussa.

Lisää vinkkejä löydät myös tsemppivideoltamme, jossa pohjoissavolaiset nuoret antavat työnhaun tärppejä, omia vinkkejä työnhakuun kuvin ja sanoin. Video on ladattu YouTube-kanavallemme.

 

Materiaalipankki

Täältä löydät valmiita pohjia mm. työsopimuksiin ja -todistuksiin.

Lue lisää

Työllistäneet yritykset

Täältä löydät yritykset, jotka ovat työllistäneet kampanjassa nuoria.

Lue lisää

Vinkkejä työnhakuun

Aktiivisuus kannattaa, kun haet töitä. Tsekkaa vinkit.
 

Lue lisää